Concerns in 2018 vol op overnamepad!

2018 volop M&A te verwachten

Komend jaar belooft een jaar vol fusies en overnames te worden door lage rente, veel cash, vertrouwen in het bedrijfsleven en een bloeiende economie. Dat voorspellen zakenbankiers, tevens zien grote beleggers lage rente jaren aanhouden, aldus NRC december 2017 en januari 2018.

De overnamemarkt draait sinds de zomer op volle toeren, aldus Michiel Post van zakenbank Nomura Benelux. Hij verwacht dat dat in 2018 door zal gaan.

De schroom om over te nemen, die is ontstaan door de financiële crisis '09-'15 is in de bestuurskamers afgeworpen, aldus Rob van Veldhuizen (Hoofd NL M&A van ING). Nederlandse bedrijven, die de afgelopen jaren prooi waren voor buitenlandse investeerders, zullen volgens hem nu zelf vaker over de grens gaan om overnames te doen.

De belangsrijkste reden voor de verwachte golf aan deals is de lage rente. Overnames zijn hierdoor goedkoper te financieren, ook wanneer concerns worden volgestopt met schulden. Verder ligt er veel geld op de planken. Bij bedrijven, die hun oorlogskassen afgelopen jaren hebben gevuld door hun balansen op te schonen, maar vooral ook bij private equity. Wereldwijd stroomt er veel geld naar investeringmaatschappijen. Dat geld heeft maar een doel: bedrijven kopen. Hierdoor zullen er meer transacties komen. Door de toegenomen concurrentie op de overnamemarkt stijgen bovendien de prijzen die betaald worden.

Een en ander betekent dat het een dynamisch jaar zal worden voor het bedrijfsleven, de zakenbankiers, de legal afdelingen in company, als ook de M&A advies teams in de advocatuur en consultancy. Het zal vast weer spraakmakende en boeiende taferelen opleveren in de M&A business. We kijken terug op een fantastisch jaar 2017 en zien 2018 ook weer met vertrouwen tegemoet!